Ik vind het heerlijk; op een prachtige zomeravond nestel ik mij met een boek en een glas wijn op de loungebank die onder de veranda in mijn tuin staat. In het buitenseizoen zijn die avonden dat je lang kunt buiten zitten slechts op één hand te tellen. ‘s Avonds wordt het behoorlijk vroeg alweer koud en kil en de herfst doet vaak al veel te vroeg zijn intrede. Om langer van het buitenseizoen te kunnen genieten hebben wij van onze loungetafel een vuurtafel gemaakt. Dit kan op een heel eenvoudige manier met de inbouwbrander Brann van het merk Burni. Dit merk is afkomstig van het Nederlandse bedrijf Adezz, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwaardige tuinproducten die een meerwaarde zullen zijn in elke tuin. Hoe wij de brander in onze tafel geplaatst hebben vertel ik je in dit artikel.

Maak van je tuintafel een vuurtafel

Een tafelhaard stond al heel lang hoog op ons verlanglijstje, bij de warmte van het vuur kun je langer buiten zitten en van je tuin genieten. Echter, bij onze loungeset hebben wij een prachtige tafel aangeschaft en waarvan we het jammer vinden om deze weg te doen en te vervangen voor een vuurtafel. Na een zoektocht op internet kwamen wij uit bij dé oplossing. Met een inbouwbrander kun je op een eenvoudige manier van je eigen tafel een vuurtafel maken. Het enige wat je hoeft te doen is een gat in je tafel te zagen en daar een brander in te plaatsen. We kozen voor een vierkante inbouwbrander Brann van het merk Burni. Bekijk hier de inbouwbrander Brann van Burni.

Wat wij nog meer bestelden

De Brann vuurtafel inbouwbrander werd standaard geleverd met lavastenen en een gasdrukregelaar. We bestelden er ook keramische houtblokken bij om van het vlammenspel nog meer op een houtgestookt vuurtje te laten lijken. En we bestelden er een passende glazen ombouw bij, hiermee creëer je nog meer sfeer en het is bovendien ook veiliger met kinderen en huisdieren.

Het moment suprême; het gat zagen voor de Brann inbouwbrander

Nadat we alles in huis hadden, kwam het spannendste moment. In onze tuintafel moest een gat gezaagd worden om daar de Brann inbouwbrander in te laten zakken. In de omschrijving staat de exacte maat van het gat dat je uit de tafel moest zagen. Na het goed afgetekend te hebben en het nog een aantal keer nagemeten te hebben (meten = weten) gingen we aan de slag met de zaag. Als het gat te groot zou worden dan zou de brander erdoorheen zakken, maar als het gat weer iets te klein zou zijn dan is wordt het moeilijk om er nog een paar millimeter af te zagen. Maar dankzij de duidelijke omschrijving ging het in één keer helemaal goed en was het een fluitje van een cent. De vierkante brander van Burni konden we zo in het gat laten zakken. Lees hier mee over hoe je een inbouwbrander moet inbouwen in jouw tuintafel.

Optimaal genieten van de warmte met de inbouw tafelhaard

We zetten de vuurtafel met inbouwbrander op de juiste plek onder de veranda bij onze loungeset. Het aansluiten op de gasfles ging heel makkelijk. De keramische houtblokken prikten we in de gasbrander en de glazen ombouw kun je zo om de brander op de vuurtafel plaatsen. Al met al was het ombouwen van onze tuintafel tot vuurtafel een eenvoudig te klaren klusje met de inbouwbrander Brann van Burni. Nu kunnen we lange avonden, of het nu zomer, herfst, winter of lente is, optimaal genieten van een goed boek en een glas wijn bij de warmte van het vuur.

Een haard is iets moois. Het geeft een sfeer van warmte en gezelligheid in je huiskamer. In sommige huizen is een vaste haard aanwezig. Heerlijk. In de meeste huizen niet. Er eentje aanleggen kan dan een oplossing zijn, maar is vaak geen pretje. Je moet bijvoorbeeld een rookkanaal door je vloeren en dak boren.  En soms is het helemaal niet mogelijk door de bouw van je huis. Een elektrische haard biedt dan de oplossing.

Waar rook is …

De kritiek dat een elektrische haard er niet realistisch uit kan zien is achterhaald. De ontwikkelingen hebben niet stil gestaan en met vernuftige truks zijn de elektrische haarden nauwelijks meer van echt te onderscheiden.  Neem de Opti Myst techniek van Dimplex. Een ingebouwd waterreservoir waaruit het water door de hitte verdampt schept de illusie van een echt rokend vuurtje.

Vlammende magie

Soms zie je dingen die je niet kunt verklaren. Zoals laatst een holografisch optreden van Tupac (en ja, die is al een tijdje niet meer onder ons) of doorzichtige spookachtige verschijningen. Grote kans dat je genept wordt met een techniek die Pepper’s ghost heet. Het steekt kinderlijk simpel in elkaar: met behulp van een glasplaat, wat wiskundige berekeningen en slim opgestelde verlichting wordt een holografisch beeld geschapen. Dat beeld kan een voorwerp of een mens zijn. Dimplex paste Peppers Ghost toe op een haard en creëert met Opti Virtual een levensecht 3d (maar niet bestaand) haardvuurtje. Om alle twijfel weg te nemen hoor je het haardje (in 2d) knisperen.

Smeulend hout

Als je houdt van smeulende en gloeiende houtblokken, dan is Optiflame meer je ding. Waar bij de vorige twee technieken de vlammen eraf slaan, staat bij Optiflame het gloei effect centraal. Toch kun je ook nog wat vlammen tevoorschijn toveren met een heuse afstandsbediening.  Klik, TV uit. Klik, haard aan. Sommige uitvoeringen van de haard geven ook nog echte warmte af. Prachtig.

Beter dan het origineel

De beleving is vergelijkbaar, visueel is geen verschil te bemerken en het klinkt zelfs als ‘the real thing’. Tel daarbij op dat je niet hoeft te slepen met houtblokken of je niet druk hoeft te maken over gasleidingen. En je kunt het bedienen vanuit je luie stoel. Ik ben overtuigd. 

Licht en lampen zijn bepalend voor je inrichting. Dat geldt voor binnen verlichting maar ook voor buiten. Ik ben de afgelopen maanden met beiden in aanraking gekomen en heb ervaren dat je niet zonder een goed lichtplan kan.

Slimme lampen

In de huiskamer wilde ik nu eindelijk eens toegeven aan de slimme lampen hype. Niet dat ik veel heil zie in een knalrood verlichte huiskamer of een knipper disco interieur. Maar ik geloof dat er ook een gulden middenweg is, spelen met subtiele kleuren waardoor je de sfeer in je huis kunt tunen.

Kijk je bij de aankoop van de smartlights naar de voor de hand liggende merken (zoals Philips) dan kom je snel terug van je experiment vanwege de torenhoge prijzen. Maar er goedkopere anternatieven te vinden zoals die van innr.

Buiten ook gezellig

In de tuin valt ook veel sfeer te winnen. Dan heb ik het niet over zo’n oogverblindende beweging sensor bouwspot waar je soms als een geschrokken hert in de koplampen voor staat, nee, er is meer. Met subtiele grondsports, naar beneden gerichte tuinlampen en bescheiden leds maak je ook in het donker van je tuin een fijne plek.

Ook hier valt een slim element toe te voegen: veel tuinlampen zijn uitgerust met een lichtsensor. Daarmee hoef je zelf niet meer de knop om te gooien als de zon onder gaat, het gaat vanzelf. Sfeer en gemak zonder er naar om te hoeven kijken … maar wel om ernaar te kijken.

Om je slaapkamer een nieuwe look te geven hoef je helemaal niet in dure meubels te investeren of dagenlang te klussen; met een paar kleine ingrepen ziet je slaapkamer er heel anders uit!

De kapstok

De slaapkamervloer is aan het einde van de werkweek meestal verborgen onder een lading kleding. Tenzij je de discipline hebt om elke avond je kleren netjes op te vouwen en in de kast te leggen! Hang je kleding voortaan elke avond aan een haakje en ruim de kapstok eens per week weer lekker leeg. Bovendien bestaan er tegenwoordig fantastisch leuke kapstokken met rennende paarden van metaal, een vintage vliegtuig of gemaakt van kleurrijk sloophout.

Het nachtkastje

Een eenvoudige manier om je slaapkamer van een nieuwe stijl te voorzien; vervang het nachtkastje. In plaats van een basic ontwerp kies je nu bijvoorbeeld voor een opvallend retro exemplaar met drie kleuren blauw; of ga voor een industrieel nachtkastje van metaal en hout.

De muur

Voor een grote verandering zonder grote kosten geef je simpelweg één slaapkamermuur een nieuw uiterlijk. Verf de wand okergeel; je zult zien dat je houten meubels ineens een warmere tint lijken te hebben. Of kies voor een vrolijk behang dat je retro nachtkastje veel beter doet uitkomen!

Kussens

Zo simpel kan het zijn; kleed je bed aan met een stel sierkussens en je slaapkamer is meteen een stuk gezelliger. Bovendien is het de ideale manier om een woonstijl te benadrukken. Er bestaan immers kussens met een Aziatische print, en in retro zwart-wit, en gehaakt voor een landelijke uitstraling.

Verlichting

Lampen zijn als de kers op de taart in je interieur. Vervang de plafondlamp eens door een opvallende kroonluchter met een zwarte kap eromheen. Of installeer een rij spotjes met dimmers boven de bedrand. Zorg vooral ook voor een nachtlampje met zachte verlichting, zodat je lichaam zich tijdens het lezen in bed alvast klaar maakt voor de nacht!

Kledingrek

Als je behoefte hebt aan meer ruimte in je slaapkamer, kun je natuurlijk gewoon die immense kledingkast eruit doen. Met een (vintage) kledingrek lijkt je slaapkamer veel groter! Bovendien zorgt het voor een gezellige sfeer en kun je extra genieten van je mooiste outfits. Opgeruimd staat netjes Last but not least: opbergmanden. Dé manier om je slaapkamer netjes opgeruimd te houden en – als je even je best doet om leuke manden te vinden- een gezellig sfeeraccent.

Jarenlang was het hip om je foto’s op canvas te zetten. Menig huis hing vol met linnen doeken met de kinderen erop of een zelfgekozen kunstwerk. Die tijden lijken deels voorbij. Verschillende alternatieven dienen zich aan, waaronder IXXI en je zelf gekozen afbeeldingen op aluminium.

Met IXXI bestaat je totaalplaatje uit een aantal kunststof vierkantjes die je aan elkaar kunt klikken. Je kunt kiezen voor een grote afbeelding die opgedeeld wordt in kleine delen die tezamen het geheel vormen. Dat geeft een mooi effect. Het is ook mogelijk om een collage te maken van bijvoorbeeld privé kiekjes. Leuk daaraan is dat je altijd foto’s kunt wisselen of de samenstelling veranderen. Het kliksysteem biedt die flexibiliteit.

Foto op aluminium van Artlist

Waar printen op canvas vaak wat blurry overkomt, daar levert drukwerk op aluminium een haarscherp plaatje op. Het materiaal maakt een druktechniek mogelijk waarmee prachtige hoge contrasten ontstaan.  Het gewicht blijft binnen de perken omdat het aluminium op lichtgewicht kunststof wordt bevestigd. Ophangen is dus een makkie!

Bestaand werk of eigen creativiteit

Artlist.nl biedt prachtige bestaande kunstwerken en fotografie op aluminium. Als je daar niet zo snel iets tussen ziet wat je aanspreekt, kun je een eigen creatie op het metaal laten zetten. Dan heb je sowieso iets origineels aan je muur. Je krijgt een gratis ophangsysteem erbij waarmee het net lijkt of je kunstwerk zweeft aan de muur. Heel bijzonder.

Mijn keuze: aluminium

Ik  heb gekozen voor een aluminium plaat met mijn eigen creatie. Ben nog druk aan het photoshoppen om iets aparts te creëren.  Als het zover is en het kunstwerk aan de muur gaat, laat ik het jullie weten. Wordt vervolgt dus!

Pagina 1 van 22

Lidwien

  • Leuk dat je op mijn blog bent! Ik ben Lidwien en schrijf voor leukwoonidee. Ik hoop dat je hier inspiratie vindt, ideeën op doet of er gewoon blij van wordt.

Volg me op

volg me op bloglovin