Tot tranen geroerd

Tot tranen geroerd

Vroeger

In mijn ouderlijk huis ben ik opgegroeid met een vloer gemaakt van kurk. Dit was wit, glimmend en had een soort reliëf van de kleur van een (wijn)kurk er door heen. Dit lag door het hele huis, maar als kind zijnde let je niet zo op vloeren. Als volwassenen loop je ergens binnen en is het het eerste wat je ziet. Als kind zijnde is een vloer gewoon een vloer. Enfin, toen wij terugkwamen van vakantie en de auto aan het uitladen waren, hoorde ik mijn vader schelden en mijn moeder roepen. Er bleek een leiding geknapt te zijn in de voorraadkast, en het hele kurk stond bol. Het was een soort waterbed, maar dan in je vloer. Niet zo fijn! De verzekering keerde gelukkig uit en we hebben het kurk er zelf uitgesloopt. Ik had nog vakantie en het was eigenllijk echt heel leuk om te doen. Ik ging er van uit dat we een soortgelijke vloer terug zouden krijgen hiervoor. In mijn hoofd was dit de enige soort vloer (ik was 8) en dat er bij vriendinnetjes iets anders lag was niet genoeg stimulans om te bedenken dat er meerdere soorten vloeren bestaan. 

Gekke keus

Mijn ouders gaven een paar dagen later aan dat ze een vloer gekozen hadden en de dag erna deze al gelegd zou worden. Wij zouden naar opa en oma gaan en als we terugkwamen was er een nieuwe vloer. Goede deal! Opa en oma hebben ons die dag lekker op sleeptouw genomen en ’s avonds weer teruggebracht. We stapten de woonkamer in en… ik was in shock. Wat. Was. Dit. En waarom was het oranje!?!? Mijn ouders bleken voor een hele andere stijl te zijn gegaan dan het makkelijke kurk, en hebben gekozen voor linoleum. Een soort lange matten met een ruige kleur en allemaal patroontjes er in. Ik kan het me nog goed herinneren: ik begon te huilen omdat ik het zo lelijk vond. Niet heel aardig naar mijn ouders toe.

Nu

Nu, 20 jaar later, kunnen we er gelukkig hard om lachen. En toen ik vorig jaar verhuisde naar mijn nieuwe stekje maakte ze al meteen de grap dat we best een linoleumvloer konden uitkiezen. Zij wilden daar best bij helpen. Nou, ik dacht het niet. Door mijn hele huis liggen pvc vloeren. Mooi, elegant, en vooral heel erg rustig in zijn uitstraling. Nu maar hopen dat de leidingen niet knappen. Ik wil nog lang van mijn vloertje genieten.

Een huis in thema

Een huis in thema

Tegenwoordig is het helemaal in om je huis in een thema in te richten. Geen losse spulletjes meer. Nee, alles moet strak volgens één en dezelfde stijl. Persoonlijk vind ik het wel leuk om over de jaren heen van alles te verzamelen voor in huis maar ik snap deze nieuwe trend ook wel heel goed. Alles past bij elkaar en dat geeft rust. Daarnaast ziet een huis met spullen in hetzelfde thema er al snel opgeruimd uit ómdat alles bij elkaar past. Maar als je geen rommelhuis wil en ook geen één-stijlhuis, wat moet je dan? Nou combineren natuurlijk. Kies voor iedere kamer een thema en verzamel daar spulletjes voor.

Duizend en één nachten

Een goed thema voor de slaapkamer is een oosters tintje. Je hoeft niet meteen alles te veranderen maar je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een behang op te hangen met een print die jou aan het oosten doet denken. Zorg voor prachtige oosterse lampen op de nachtkastjes en kies wat kunst en decoratie uit die volgens jou aan het thema voldoet.

Een vijf sterren maal

Voor de keuken is Frankrijk een goed thema. Goed, dat klinkt wat breed maar bedenk je eens een echte Franse eettafel en keuken in. Haal prachtige servies in huis, zet verse ingrediënten op het aanrechtblad voor decoratie en gebruik, steek de kaarsen aan met het diner en kook in koperkleurige pannen. Binnen no-time zit jij helemaal in Franse sferen en zet je zonder je hand ervoor om te draaien een heerlijk crème brûlée op tafel. Smullen maar.

Douchen in de jungle

Voor veel mensen is het junglethema het helemaal op dit moment. Nu hoef je geen aap in huis te halen maar voor de badkamer kan je wel allerlei tropische planten aanschaffen. Door de hitte en vochtigheid die soms in de badkamer hangt, doen deze planten het erg goed. Haal groene handdoeken in huis en een badkamergeurtje met een hint van eucalyptus. Jij hoeft niet meer naar verre oorden op vakantie, je hebt het in huis.

Vintage ontspannen

Zelf heb ik in mijn huis voor een vintage thema gekozen. Of nou ja gekozen, het pakte zo uit omdat ik dit gewoon een gave stijl vindt. Met een ronde tafel en donkere pastelkleuren en goudtinten geef ik een moderne twist aan de vintage stijl in mijn huis. Zo af en toe een druk printje dat ook bij oma goed zou staan en dan weer een heel modern meubel. Het is immers mijn huis en ik mag doen wat ik wil. En dat geldt ook voor jou!