Vroeger

In mijn ouderlijk huis ben ik opgegroeid met een vloer gemaakt van kurk. Dit was wit, glimmend en had een soort reliëf van de kleur van een (wijn)kurk er door heen. Dit lag door het hele huis, maar als kind zijnde let je niet zo op vloeren. Als volwassenen loop je ergens binnen en is het het eerste wat je ziet. Als kind zijnde is een vloer gewoon een vloer. Enfin, toen wij terugkwamen van vakantie en de auto aan het uitladen waren, hoorde ik mijn vader schelden en mijn moeder roepen. Er bleek een leiding geknapt te zijn in de voorraadkast, en het hele kurk stond bol. Het was een soort waterbed, maar dan in je vloer. Niet zo fijn! De verzekering keerde gelukkig uit en we hebben het kurk er zelf uitgesloopt. Ik had nog vakantie en het was eigenllijk echt heel leuk om te doen. Ik ging er van uit dat we een soortgelijke vloer terug zouden krijgen hiervoor. In mijn hoofd was dit de enige soort vloer (ik was 8) en dat er bij vriendinnetjes iets anders lag was niet genoeg stimulans om te bedenken dat er meerdere soorten vloeren bestaan. 

Gekke keus

Mijn ouders gaven een paar dagen later aan dat ze een vloer gekozen hadden en de dag erna deze al gelegd zou worden. Wij zouden naar opa en oma gaan en als we terugkwamen was er een nieuwe vloer. Goede deal! Opa en oma hebben ons die dag lekker op sleeptouw genomen en ’s avonds weer teruggebracht. We stapten de woonkamer in en… ik was in shock. Wat. Was. Dit. En waarom was het oranje!?!? Mijn ouders bleken voor een hele andere stijl te zijn gegaan dan het makkelijke kurk, en hebben gekozen voor linoleum. Een soort lange matten met een ruige kleur en allemaal patroontjes er in. Ik kan het me nog goed herinneren: ik begon te huilen omdat ik het zo lelijk vond. Niet heel aardig naar mijn ouders toe.

Nu

Nu, 20 jaar later, kunnen we er gelukkig hard om lachen. En toen ik vorig jaar verhuisde naar mijn nieuwe stekje maakte ze al meteen de grap dat we best een linoleumvloer konden uitkiezen. Zij wilden daar best bij helpen. Nou, ik dacht het niet. Door mijn hele huis liggen pvc vloeren. Mooi, elegant, en vooral heel erg rustig in zijn uitstraling. Nu maar hopen dat de leidingen niet knappen. Ik wil nog lang van mijn vloertje genieten.