Elektrische haarden: een illusie rijker!

18 juli, 2017

Een haard is iets moois. Het geeft een sfeer van warmte en gezelligheid in je huiskamer. In sommige huizen is een vaste haard aanwezig. Heerlijk. In de meeste huizen niet. Er eentje aanleggen kan dan een oplossing zijn, maar is vaak geen pretje. Je moet bijvoorbeeld een rookkanaal door je vloeren en dak boren.  En soms is het helemaal niet mogelijk door de bouw van je huis. Een elektrische haard biedt dan de oplossing.

Waar rook is …

De kritiek dat een elektrische haard er niet realistisch uit kan zien is achterhaald. De ontwikkelingen hebben niet stil gestaan en met vernuftige truks zijn de elektrische haarden nauwelijks meer van echt te onderscheiden.  Neem de Opti Myst techniek van Dimplex. Een ingebouwd waterreservoir waaruit het water door de hitte verdampt schept de illusie van een echt rokend vuurtje.

Vlammende magie

Soms zie je dingen die je niet kunt verklaren. Zoals laatst een holografisch optreden van Tupac (en ja, die is al een tijdje niet meer onder ons) of doorzichtige spookachtige verschijningen. Grote kans dat je genept wordt met een techniek die Pepper’s ghost heet. Het steekt kinderlijk simpel in elkaar: met behulp van een glasplaat, wat wiskundige berekeningen en slim opgestelde verlichting wordt een holografisch beeld geschapen. Dat beeld kan een voorwerp of een mens zijn. Dimplex paste Peppers Ghost toe op een haard en creëert met Opti Virtual een levensecht 3d (maar niet bestaand) haardvuurtje. Om alle twijfel weg te nemen hoor je het haardje (in 2d) knisperen.

Smeulend hout

Als je houdt van smeulende en gloeiende houtblokken, dan is Optiflame meer je ding. Waar bij de vorige twee technieken de vlammen eraf slaan, staat bij Optiflame het gloei effect centraal. Toch kun je ook nog wat vlammen tevoorschijn toveren met een heuse afstandsbediening.  Klik, TV uit. Klik, haard aan. Sommige uitvoeringen van de haard geven ook nog echte warmte af. Prachtig.

Beter dan het origineel

De beleving is vergelijkbaar, visueel is geen verschil te bemerken en het klinkt zelfs als ‘the real thing’. Tel daarbij op dat je niet hoeft te slepen met houtblokken of je niet druk hoeft te maken over gasleidingen. En je kunt het bedienen vanuit je luie stoel. Ik ben overtuigd. 

Additional Info

  • afbeelding 1: opti virtual 1
  • afbeelding 2: opti myst 1.png
  • afbeelding 3: optiflame 1

Lidwien

  • Leuk dat je op mijn blog bent! Ik ben Lidwien en schrijf voor leukwoonidee. Ik hoop dat je hier inspiratie vindt, ideeën op doet of er gewoon blij van wordt.

Volg me op

volg me op bloglovin