Inspiratie voor woongenot, vrije tijd en meer...

Wanneer je op jezelf gaat wonen: alles wat je moet weten

Als je net klaarbent met je studie of een tijdje in het buitenland hebt gestudeerd, is het tijd om je eigen plekje te gaan zoeken. Misschien ga je voor het eerst in je leven op jezelf wonen. Dit is een spannende en leuke tijd, maar er komt ook best wel wat bij kijken. In dit blog lees je alles wat je moet weten over het op jezelf gaan wonen. Het is daarnaast belangrijk dat je je in iedergeval goed voorbereid. Je kan dit op verschillende manieren. Lees je bijvoorbeeld in op verschillende blogs. Daarnaast kan je om tips vragen bij vrienden en familie. Vaak hebben familie en vrienden slimme trucjes die ze zelf ook toepassen. Denk bijvoorbeeld aan goedkope abonnementen of verzekeringen. 

Schrijf je in bij de gemeente

Zoals je misschien al weet, moet je bij de gemeente inschrijven wanneer je op jezelf gaat wonen. Dit doe je door naar het stadskantoor te gaan of gemakkelijk online je inschrijving doorgeven. Als je hier nog niet eerder bent geweest, kan het even wennen zijn. Maar de mensen achter de balie helpen je graag.

Boodschappen, wassen en andere praktische zaken

Daarnaast moet je natuurlijk zelf je boodschappen doen en je eigen was doen. Je kunt wel een wasmand of -korf aanschaffen, maar dan moet je wel zelf je was in de wasmachine doen. Als je dat nog nooit eerder hebt gedaan, is het handig om even te kijken hoe je dat moet doen. Op internet staan allerlei video’s en handleidingen. Ook moet je zelf je gas, water en licht regelen. Dit doe je door een contract af te sluiten bij een energy-leverancier. Als je nog niet weet welke leverancier je wilt, kun je een prijsvergelijker gebruiken. Op die manier vind je de goedkoopste leverancier. Daarnaast is het slim om een fiets te hebben bij je nieuwe plekje. Een fiets kopen doe je tegenwoordig gemakkelijk online, dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk van a naar b komt voor bijvoorbeeld kleine boodschappen of als je even langs iemand op bezoek wilt gaan.

Vergeet de verzekeringen niet

Verder moet je ook verschillende verzekeringen afsluiten. Zo heb je een inboedelverzekering nodig, maar ook een aansprakelijkheidsverzekering. Als je niet weet welke verzekeringen je nodig hebt, kun je terecht bij een verzekeringmaatschappij. Zij helpen je dan verder.

Kortom, er komt best wel wat bij kijken als je op jezelf gaat wonen. Maar het is zeker de moeite waard! Je leert namelijk heel veel nieuwe dingen en je krijgt veel vrijheid.