Inspiratie voor woongenot, vrije tijd en meer...

Is een binnendeur kozijn van Merbau een goed idee?

Werk je graag met hout en wil je alleen het allerbeste materiaal gebruiken voor in en om je huis? Dan kom je al snel uit bij Merbau. Merbau is een hardhoudsoort die voor allerlei toepassingen gebruikt kan worden. Denk dan, bijvoorbeeld, aan het maken van een binnendeur kozijn. Waar je met Merbau goed om moet denken is dat het dusdanig hard is dat het voor een leek niet gemakkelijk te bewerken is. Een ander belangrijk detail is dat het hout geod behandeld moet worden. Het liefst zelfs geseald. Dit om te voorkomen dat het hout gaat "bloeden". Merbau staat bekend om de rood tot zwarte plekken die kunnen ontstaan als het hout in aanraking komt met vocht.

Watergedragen verf en Merbau is niet zo'n goede combi

Je kunt, wanneer je graag Merbau wilt gebruiken, het best kiezen voor een verf of lak die niet watergedragen is. Dit voorkomt het bekende bloeden. Nu zou je denken dat je daar niets van ziet als het eenmaal geschilderd is, maar helaas: het komt gewoon door de verflaag heen. Is het hout geseald of geprimed dan is er niets aan de hand. Dan heb je aan Merbau de beste houtsoort voor heel veel toepassingen. Denk dan niet alleen aan kozijnen, maar ook aan traptreden en deuren.

Het hout dat je binnen gebruikt moet wel tegen een stootje kunnen

Binnen wordt immers geleefd. Er wordt schoongemaakt en gespeeld. En dus wil je altijd voorkomen dat je met de stofzuiger een hoek uit een kozijn stoot of dat er, bij het spelen, een plint in tweeën breekt. Over hout voor buiten wordt, over het algemeen, veel beter nagedacht. Dat dát tegen weer en wind bestand moet zijn spreekt natuurlijk voor zich. Je kunt, als je er niet helemaal uitkomt welke houtsoort het meest geschikt is voor de toepassing die jij in je hoofd hebt, gewoon eens op de site kijken. Je vindt daar ook tips over de afwerking van de diverse houtsoorten.

Hout is en blijft een natuurproduct

Nu zal de ene houtsoort eerder last hebben van krimp en uitzetten dan de ander, maar je kunt het nooit voor de volle 100% voorkomen. Dat is soms lastig, maar het is ook direct de charme die hout heeft. Het is en blijft nu eenmaal een natuurproduct. Daar moet je wel rekening mee houden. Wil je per se geen gedoe? Dan zijn er voldoende andere opties. Maar geen van die opties is even mooi en duurzaam als écht hout!